KARPATSKÝ OBLÚK : PEŠO Z RUMUNSKA CEZ UKRAJINU NA SLOVENSKO.

    Piatok 8.10.2021 - 99.deň : Turzovská vrchovina - Veľký Polom 1067m

    Dávam si na 5:00 budík, že za hodinu vypadnem. Ale stále je tma, nechce sa mi. Raňajkujem keksík a čokoládu, variť nemám čo. O 6:00 idem so zapnutou čelovkou, ledva vidím turistické značky.

    Cez Jablunkovský priesmyk do chránenej karpatskej oblasti Beskydy. Stúpam po červenej značke na hraničný hrebeň, po lesnej ceste, sú tu prístrešky, sedenia, občas nejaká vyhliadka postavená. Krásne kopanice, domčeky. Je tu prameň, beriem vodu, kúsok ďalej je chata Skalka. Ale vnútri je "škola v prírode", pani kuchárka odmieta niečo navariť, tak si varím vonku kávičku a ovsáky, mám neskoré raňajky. Pokračujem cez Veľký Polom 1067m a po hraničnom hrebeni s občasnými krásnymi výhľadmi až na kopec Biely kríž, ale aj tu je chata Súľov zatvorená, prerába sa. Oproti je našťastie bufet, mám čočkovú polievku, smažák, marlenku a kávičku. 10 eur za obed, ale som aspoň zase plný.

    Dobre sa mi ide, pokračujem po červenej, ale aj ďalšie chaty ktoré míňam sú zatvorené alebo sa prerábajú. Tak isto aj na kopci Kmínek, rozmýšľam čo ďalej. Stmieva sa, ďalej po hrebeni sa mi nechce, schádzam radšej dolinou po asfaltke do mesta Makov. Svietim si čelovkou pod nohy. Vo večierke kupujem pivo a slané lupienky, doplnenie minerálov. Podarilo sa nájsť otvorený penzión Poľana, za 12eur mám izbu, wc, sprcha, môžem si oprať veci a zohriať sa. Večeru už nevaria, tak dojedám zásoby, zajtra si v potravinách nakúpim.

    Dnes som spravil 52km, asi najdlhší denný počet kilometrov za celú expedíciu.

INFORMÁCIE :