KARPATSKÝ OBLÚK : PEŠO Z RUMUNSKA CEZ UKRAJINU NA SLOVENSKO.

    Pondelok 9.8.2021 - 39.deň : dedina Plaiesii de Jos.

    Ráno mám plný a ťažší batoh od toľkého jedla. Zobral som si čo potrebujem, zvyšok nechávam zavesený v taške pod stropom. Verím že si svoje využitie nájde. Ani sa mi v chatke stávať nechcelo. Ešte som hľadal spodný prameň, ale naozaj to boli len také tenké prúdiky skôr kvapky vody, leda lyžičkou žeby som to naberal. Zbytočne som tým hľadaním zabral čas.

    Postupne klesám dole do doliny, stretávam robotníkov a lesníkov, zdravia ma, ponúkaný odvoz nepotrebujem. Žiadne značky, veľa blúdenia, polomy, zarastená a neprechodená trasa, lebo tam nik nechodí.

    Po obede boli aj poľany už s výhľadmi a v polovici dňa na križovatke so žltou turistickou značkou nachádzam aj prameň, dokonca ani nie je v mape. Hadica do hrantíkov pre kravičky hodená, aj som sa bál kvality, ale čistá, pramenistá, chladná voda to bola.

    Prechádzam údolím s lúkami, veľmi horúco bolo, po 38 km končím v dedine Iacobeni. V prvom markete sa zastavujem, pivo a koláčiky. Miestnych ľudí sa pýtam na ubytovanie a reštauráciu, hneď sa jeden sprievodca aj našiel, že tu neďaleko 1km. Aj ma odprevadil do susednej dediny Plaiesii de Jos, naozaj je tam penzión. Sprievodca si za svoje služby vypýtal peniaze, dal som mu 10 LEI - 2€, že aj pre kamaráta tiež 10 LEI. V pohode im "platím", ale však ubytovanie na noc ma stálo len 40 LEI, hoci je pravda že nemám WC a kúpelku na izbe. Vedľa pizzéria je už zatvorená, tak som si doplnil niečo z neďalekých potravín a mám ešte niečo so sebou. Dnes bude suchá večera.

INFORMÁCIE :