KARPATSKÝ OBLÚK : PEŠO Z RUMUNSKA CEZ UKRAJINU NA SLOVENSKO.

    Piatok 13.8.2021 - 43.deň : Pohorím Hasmas.

    V noci som sa dobre vyspal, aj veci my uschli. Chata má viacero spoločných izieb, nocovalo nás tu do 20 turistov. Skoro som vstával, musel som čakať na chatára, zohrial mi neskôr aspoň vodu na zaliatie kávičky a ovsených vločiek a po 8ej som chcel vyraziť. Ale objavil sa taký starší pán, rumunský turista s mesta Bistrita do ktorej smerujem, porozprávali sme sa, vymenili adresy že sa možno stretneme, vyskúšal zdvihnúť môj 20kg, ocenil moju výdrž s takou záťažou a odchádzam.

    Turisti smerujú hlavne na blízky vrchol Hasmasu Mare 1792, ale ja pokračujem po značke okolo, nemusím na každý kopec vyliezť. Doobedu boli pekné výhľady na holiny a skalnaté bralá, poobede už som išiel červenou značkou cez les.

    Križujem hlavnú cestu DN12C, je tu prameň vody s vodovodným kohútikom. Pamätám si to miesto z mojej cyklocesty pred rokmi, vtedy tu bol aj bufet. Celú cestu som sa dnes tešil že si tu dám opäť langoš a namiesto toho už tu stoja len stánky s medom a reštaurácia. Takže som si dal guláš,dobre mastný so slaninou bol, a gordon blue s ryžou a šalátom. Ten dokonca 2x, jednu porciu som si zobral so sebou na večeru. Za dve hodiny som si nabil mobil, popíjal pivko a oddychoval.

    Po 15tej odchádzam po hrebeni k prameňu. Dostal som sa do lesa, zase boli polomy kde som preliezal stromy. Po 20tej som v sedle so studničkou, ale prameňa nebolo. Hľadal som po okolí, išiel som k potoku Putna, ale za chvíľu zprava pritekal potôčik, pekne čistý, ani som tú vodu nefiltroval, rovno som načapoval do fľašiek. Pohľadal som miesto na spanie, postavil stan, dnes nevarím, mám večeru z reštaurácie.

INFORMÁCIE :