KARPATSKÝ OBLÚK : PEŠO Z RUMUNSKA CEZ UKRAJINU NA SLOVENSKO.

    Pondelok 16.8.2021 - 46.deň : vrchol Pietrosul Calimanilor - 2100m

    Varím si ráno vodu na liehovom variči, müsli sa podarilo zaliať, no ďalšiu vodu na kávičku už sa nepodarilo uvariť. Mám doplnenú vodu z prameňa a opúšťam táborisko už o 7:00.

    Čaká ma 31 km a aj vyše 2000 m klesania. Na Pietrosule Calimanilor som celkom rýchlo po hrebeni, plný energie, po 1.5 hod presne ako sa uvádza na tabuľke. Z neho ma čaká hrebeň s kosodrevinou. Zase správne neodbočím z červenej trasy ale dostávam sa aspoň k peknému pamätníku. Potom pokračuje cesta po vrstevnici s trasou Via Maria Theresia. V ďalšom táborisku obedujem. Dorážam slaninu a z chleba vytrhávam zelené plesnivé kúsky.

    Pokračujem ďalej ale v kosodrevine ale trhám tenisku. Obliepam ju striebornou páskou a sťahovačkami, nech to aspoň do večera vydrží. Takže aj tenisky musím kupovať.

    Na vrchu Stracior dojedám posledné keksy. V sedle pod ním pri salaši zisťujem, že má čaká do cieľa nie 10, ale 15 km. A mám už len s 0,5 litrom vody. Hľadám vodu, sú tu salaša, ale márne, musí mi to vystačiť. Pokračujem, vždy po hodinke si dávam pár glgov. Našťastie to bolo viac dole ako hore, zvládol som to 15km za 3 hodiny. Po 35 km vysušený končím v reštike v Piatra Fantanele. Dávam si najprv nejaký džús a za tým pivo. Už nevaria, ale ukecávam ich, mám výbornú polievku s mäsom, zase rezeň a zemiaky so šalátom. To je najčastajšie jedlo, ktoré obvykle na jedlo ponúkajú.

    Neďaleký hotel Dracula je zatvorený, ale blízky penzión Vila Zenyt to zachraňuje. Najprv 30€ za noc ale nakoniec to zjednávam spolu za 50€ na dve noci. Je tu kuchynka spoločná, malá izbička, také moc skromné, ale už sa mi nechcelo hľadať inde v dedine. Som rád že sa môžem osprchovať a vyspať sa.

INFORMÁCIE :