Úvod.
    Karpatským oblúkom pešo 2021.

    Karpatský oblúk je geografický i historický pojem v strednej a východnej Európe.
    Prvé jeho zaznamenané prejdenie pešo je z roku 1980 Poliakmi, ktorí sú v jeho zdolávaní najaktívnejší kto-kiedy-jak-dlugo-statystyka-lista-przejsc-luku-karpat/. Slováci prešli Karpatský oblúk od Železných vrát v Rumunsku po Devín pešo za 78 dní v roku 1984, pričom museli Ukrajinu obísť. Ja som bol vtedy študent a dozvedel som sa o tomto počine z Krás Slovenska, ktoré otec odoberal. Obdivoval som ich výkon a motivovalo ma to k zorganizovaniu expedícií na rumunský Fagaraš a Rilu v Bulharsku.

    Svetozár Krno, ktorý bol jedným z troch, ktorí prešli celý Karpatský oblúk, ma nahovoril k jeho zdolaniu aspoň na bicykli, čo sa podarilo v roku 2015. Vďaka tomu mám predstavu, kde ma čo čaká. Vtedy sme nešli pre nedostatok času stále po hrebeni, len kde sa dalo. Ale križovali sme ho cez všetky sedlá. Už vtedy som sa rozhodol, že sa na hrebeň Karpatského oblúka vrátim a prejdem ho pešo. O tých úsekoch, ktoré sme vynechali následne budem vedieť, či sú ešte vhodné aj pre bicykle.

    Nová trasa, daná rozvodím a využívajúca existujúce turistické značenie v okolí hrebeňa bude svojou filozofiou iná, oproti prvoplánovanej. Ale už po nej zhruba v tomto duchu išla jedna expedícia a utvrdilo ma to v správnosti jej trasovania. A jej prejdenie, preskúmanie hlavne neznačených úsekov a nahranie do GPS je mojím najbližším cieľom.

    Chcem touto trasou ponúknuť Slovákom, a nielen im, ozajstný trek v strednej a východnej Európe, ktorý sa tu ponúka od nepamäti. Aby si niečo také, ako chodia za 4-5000 km dlhými trasami v Amerike https://jakubuvcestovnidenik.cz mohli vyskúšať záujemcovia aj tu v Európe a za menší peniaz. A až potom sa môžu vydať ďalej, po získaní skúseností. To platí i pre cyklistov. A tá divočina a príroda Karpatského oblúka nie je o nič horšia a trasa menej náročná.

    Fyzické vyznačenie turistickej alebo cyklistickej trasy po Karpatskom oblúku vedúcej rozvodím, piatimi štátmi (Rumunsko, Ukrajina, Slovensko, Polsko a Česko) a dlhej 2600 km je hudba ďalekej budúcnosti, ale nahranie do GPS zariadenia je otázkou 2-3 mesiacov. V GPS zariadení, alebo s trasou nahranou v mobile dnes už nie je problém orientovať sa po Karpatskom oblúku. Až vytýčením jednej trasy a jej uverejnením na internete pre všetkých sa môžu začať vyhodnocovať časy zdolávania Karpatského oblúka. Veď doteraz si každá expedícia išla svojou trasou.

    Po rokoch neúspešného zháňania sponzorov, okrem môjho zamestnávateľa GO4 a Švihaj Šuhaj, a financií cez crowdfundingové platformy na Slovensku i v Čechách, prišiel čas vyraziť. Plán mi však zmenila najprv rodinná tragédia a o rok potom corona. Ako sa hovorí, trpezlivosť ruže prináša a všetko zlé je na niečo dobré. Dočkal som sa a môžem konečne vyraziť s ešte lepšou výbavou ako technickou, tak výstroja i mapových podkladov.

    Lístky na vlak mám už kúpené a 2.7.2021 opúšťam Bratislavu cez Budapešť smer Oršova. Odtiaľto sa musím nejako prepraviť na štart k zrúcanine Tri Kule trčiacej z Dunaja a verím, že do troch mesiacov sa vrátim pešo k Dunaju v Bratislave.

    Trasu síce mám naplánovanú na dni, od vody k vode, ale nebude podmienkou tieto etapy dodržiavať. Chcem si ju užiť, preto mám v pláne pár výletov i mimo trasu. Začať mienim opatrne, ale potom by som rád prešiel maratón denne. Keď sa bude dať (okrem Ukrajiny), budem prispievať na facebook a môj web.

    Ak si niekto myslí, že idem na dovolenku, nech si to skúsi, vstávať o 5,00, šliapať denne 30-40 km, neustále myslieť kedy, kde a čo budem jesť, kde spať. Neustále robiť poznámky, fotiť, filmovať, dobíjať baterky a všetko potrebné dokumentovať, aby to bolo použiteľné. Keď to pôjde, zasielať domov správy a fotky na web. Trasu nahrávať a ukladať dvojmo, keby náhodou niečo vypadlo, aby to hlavné, za čím sa tam ide, bolo zálohované. Nerátam množstvo hodín/dní strávených predtým zháňaním máp v Prahe, na webe. Ich štúdiom, porovnávaním a výberom najvhodnejšej trasy a jej zakreslením v GPS do mapy. A po návrate bude treba zameranú trasu celú prejsť v počítači, očistiť a spracovať, aby bola komukoľvek k dispozícii na stiahnutie. Plus spracovanie textov, fotografií a natočeného materiálu.

    Držte mi palce. Už som tomuto projektu veľa obetoval, aby ma niečo len tak zastavilo.

    Peťo Jankovič