KARPATSKÝ OBLÚK : PEŠO Z RUMUNSKA CEZ UKRAJINU NA SLOVENSKO.

    Piatok 27.8.2021 - 57.deň : posledný rumunský deň v SIGHETU MARMATIEI

    Dnes som dlho ráno oddychoval, na nákupy vyrážam až o 10tej. Potom som sa bol najesť v rešaturácii, začalo pršať a tak za dažďa sa mi nechce prechádzať po meste, vraciam sa na penzión.

    Ozývajú sa chalani z Čiech čo sme pred týždňami pár dní išli spolu, práve dorazili do mesta aj oni, tak ich navigujem a zase sme spolu. Periem si mokré veci, prepisujem poznámky, dávam veci na facebook. Zajtra by som mal prejsť hraničným prechodom na Ukrajinu.

    RUMUNSKO ZÁVEREČNÉ ZHRNUTIE

    Podľa môjho plánu som mal v Rumunsku prejsť 1265 km, nakoniec to podľa aplikácie bolo 1444 km a zdolal som pri tom 71000 m prevýšenia. Po návrate to poriadne skontrolujem. Južné kopce boli strmé dokonca s reťazami, tam sa viac ako 20km nedá robiť. Neskôr už to bolo lepšie , ale maximum 35km.

    Čo povedať,krajina fantastická, ľudia úžasní. Kde mohli tam pomohli. Ponúkli jedlo aj peniaze, pozývali nás, hostili, úplne som bol prekvapený z toho pohostinstva. Dorozumieť sa s nimi dalo v pohode, slovensko rumunsko ukrajinsky niekedy anglicky či nemecky. Problémom skôr boli nákupy v dedinských obchodoch, hlavne na juhu. Nie vždy mali základné potraviny. A v dosť veľkých mestách nemajú turistické či športové potreby, keď som potreboval. Ale keď nie je čo jesť, vždy na salaši som mohol požiadať o syr, žinčicu.

    Problémy som mal skôr s vodou. Nie vždy je kvalitná, čistá, aj na salaši, treba mať poriadny filter. A často som plánoval že budem pri prameni stanovať a nakoniec voda nebola. Nosil som si preto aj niekoľko km plné fľašky radšej so sebou keď sa dalo. Keď je voda, treba načerpať.

    Stanovanie bolo v pohode, ale prístrešky sú lepšie, nemusím sušiť stan.

    Bolo to jedno veľké a krásne dobrodružstvo a táto krajina má veľkú perspektívu, ak si to nepokazí.

INFORMÁCIE :