KARPATSKÝ OBLÚK : PEŠO Z RUMUNSKA CEZ UKRAJINU NA SLOVENSKO.

    Nedeľa 5.9.2021 - 66.deň : vrchol VEĽKÁ SIVUĽA 1836m

    Už o 7:00 som po raňajkách a pripravený, ale čakám kým sa mi rozpustí námraza na stane, v noci mrzlo. Suším na slnku, keď chcem nakoniec po 10:00 vyraziť, prichádza partia ukrajinských turistov, volajú ma na jedlo a panáka, ale odmietam, hovorím že hore na vrchole ich počkám a tam si ho dám. Už som ich bohužiaľ neskôr nevidel. Dobieham párik Čechov, ideme spolu hore, meníme si informácie o trase ale potom im tiež odchádzam.

    Cestou na hrebeni míňam zvyšky opevnení či zákopov, čo tu na bývalej hranici urobili Rusi v 1914 počas vojny. Kameňov je tu na to dosť.

    Prichádzam s červenou značkou do sedla Borevka, pekne upravenou kosodrevinou. Stretávam Poliaka čo ide opačným smerom, poradil mi na mape kde je chatka na ubytovanie. Chcel som dnes pôvodne prísť až do dediny Osmolody, ale prišiel by som neskoro v noci, po zlom kamenistom teréne. Tak za vrcholom Vysoká 1803m radšej využívam tur.chatku a končím o 19:00 po slabých 18 km. Dnes bol ale pekný deň, aj výhľady boli, ale náročný terén miestami.

    Už za tmy prišiel na nocľah ďalší turista, ukrajinec, ale pomestíme sa. Dáva mi informácie na cestu aj polohu ďalšej chatky.

INFORMÁCIE :