KARPATSKÝ OBLÚK : PEŠO Z RUMUNSKA CEZ UKRAJINU NA SLOVENSKO.

    Piatok 10.9.2021 - 71.deň : cez vrchol Veľký Yavirnyk 1120m

    V noci som vysušil veci, aj mobil začal fungovať, nemusím sa teda báť že sa stratím. Na raňajky mi ešte večer pripravili studený balíček, vajíčka na tvrdo, paprika, uhorka, chlebíky, šunka, syr. Spokojný o 7:30 vyrážam späť na hrebeň.

    Začínam šliapať po hrebeni, sú pekné výhľady, hlavne na juh, paráda. Dostávam sa na vrchol Yavirnyk Veľký 1120m, krásne výhľady. Obedujem o 13:00 po takmer 17km, v jednom zo sediel, posledné vajíčko, cibuľku, syr, zvyšky chleba.

    Pokračujem hrebeňovkou a po 16tej smerujem k dedine Župani. Na políčku pracujú domáci, pýtam sa či je tam obchod, našťastie áno, aj ma nasmerovali správnym smerom, brodím potokom a som tam. Je zatvorené, ale je tu zvonček na majiteľa vo vedľajšom dome, po zazvonení mi otvára obchod a nakupujem : slaninu, syr, cibuľku, čokoládu, keksy na cestu, ukrojil mi polovičku z celého chleba, kolu, pivo, jedno hneď pijem, buchty plnené makom lekvárom, dve som zjedol, ďalšie mám na cestu.

    Plný a zásobený sa vraciam sa cez potok zase na hrebeň, cez rovnomenný vrchol Župani 831m a pokračujem po červenej cez sedlá, sú tu nedostavané hotely ale aj rôzne pamätníky bojov a cintorínček.

    Nachádzam turistický prístrešok, je už 20:00 hodín, mám 37km. Je to chatka, štyri posteľe, diván, kamna, stôl, lavička a mám to všetko pre seba. Nebudem mrznúť.

INFORMÁCIE :