KARPATSKÝ OBLÚK : PEŠO Z RUMUNSKA CEZ UKRAJINU NA SLOVENSKO.

    13.deň : dedina PETROS

    Dnes ma čaká záverečné klesanie z pohoria RETEZAT do civilizácie, kamarát Peťo mi zo Slovenska vyhľadal na internete možnosti ubytovania - penzión v dedine PETROS, mal by tam byť penzión, tak verím že sa zase dám dokopy. Musím ale hlavne niekde nakúpiť, blízko by malo byť väčšie mesto PETROSANI, potrebujem zásoby jedla na ďalšiu cestu .

    Včera som totiž dojedol poslednú čínsku polievku a cestoviny zaliate prevarenou vodou, dnes idem na suchú stravu - horkú čokoládu, moje posledné zvyšky zásob. Ale už len klesám cez pár kopčekov a som v dedine BARU. V prvom obchode kupujem acidko, nanuk lebo bolo horúco. Presúvam sa do 2km vzdialenej dediny PETROS, ozaj je tu otvorený penzión, chvíľu niečo zisťovali ale nakoniec ma ubytovali na dve noci.

    Je tu dokonca aj bazén, ale mám na sebe niekoľko rán a škrabancov od skál a podobne, nechcem tam ísť strašiť. Ale izba je pekná so všetkým, dám sa do kopy.

    Už naľahko v sandálkach sa vraciam do BARU, je tu zatvorené infocentrum, otvorený jediný malý obchodík a zastávka vlaku asi len pre nákladnú dopravu.

    Na zastávke ale čakali ľudia na autobus do mestečka PETROSANI, zisťujem ako to funguje. Prichádza malý autobusík a na okne má vylepený cestovný poriadok. Ale hlavne ma potešil uvedený odkaz na www stránku, na ktorej sa zobrazuje priebežná informácia, kedy asi tu bude, zajtra sa môžem podľa toho zariadiť. "Autobus" to je vlastne taký malý mikrobus, stačí mu zamávať a on zastaví.

    Vraciam sa do penziónu, dopravu na zajtra mám zistenú, oddychujem, pozerám TV. Dnes niečo cez 20km aj s prechádzkou po dedine.

INFORMÁCIE :