KARPATSKÝ OBLÚK : PEŠO Z RUMUNSKA CEZ UKRAJINU NA SLOVENSKO.

    Sobota 28.8.2021 - 58.deň : prvé ukrajinské dediny

    Ráno stávam pred 7ou, balím, lúčim sa s chalanmi a odchádzam. Obchody sú ešte zatvorené tak idem k hraničnému prechodu. Mám pripravené všetky doklady : občiansky, pas, covid pass aj ukrajinské poistenie na celý plánovaný pobyt. Na rumunskej strane pas pohraničník kontroluje, na ukrajinskej tetuška covid pass a som tu. UKRAJINA.

    Za hranicou boli pred rokmi veksláci, teraz nikto, tak som musel rozmeniť peniaze v zmenárni na námestí. V kaviarni kde sme boli pred rokmi pri cykloexpedícii si opäť dávam kávičku a odchádzam. Po asfaltke po hlavnej ceste smerujem do Bilej a potom Veľkej Cirkvi, dávam si pauzičky. V hoteli obedujem poriadny boršč a pivo. Míňam veľké obchodné centrá a vedľa malé trhoviská, kde zo zeme predávajú tovar, za tým sú milionárske domy s vežičkami. Samé kontrasty. Mám výhľad cez rieku na rumunskú stranu, kde som pred pár dňami putoval.

    Prichádzam do Dilove, našiel som penzión, pripravili mi izbu na noc. Zatiaľ som sa navečeral, pivá mali Gambrinus, Plzeň pýtam si radšej nejaké domáce. Výborné. Aj polievku mám veľmi dobrú, druhé jedlo netuším presne čo je, na moje prekvapenie sú to ukrajinské zemiakové placky so smotanou a brynzdou. Super som si pochutil. Jedna noc 450 UAH (hrivien), pekná izba s kúpeľkou, som v teple a suchu. Spokojný idem spať, dnes 36km.

    Zajtra musím vyhľadať vojenskú posádku, potrebujem vstup na pohraničie do kopcov, verím že to rýchlo vybavím.

INFORMÁCIE :