KARPATSKÝ OBLÚK : PEŠO Z RUMUNSKA CEZ UKRAJINU NA SLOVENSKO.

    Nedeľa 10.10.2021 - 101.deň : Hrebeňom Javorníkov cez MAKYTU

    Vstával som o 6tej, ale zase sa mi nechce, dobre mi je. V kuchynke si zalievam kávičku a ovsáky. Nakoniec vyrážam 7:15 a vonku je 1°C.

    Po žltej vyrážam na hrebeň, popod Veľký Javorník 1050m, na ktorý ale neodbočujem. Pokračujem po červenej popri pamätníku Stratenec. Na hrebeni bolo pekne ale chladno, bol som naobliekaný.

    Vystúpam na Malý Javorník 1019m a postupne prichádzam na Portáš. Na internete je informácia že hotel je zatvorený ale má fungovať automat na teplé a studené nápoje. Je to tak, ale zatiaľ nič nekupujem, teším sa na neďalekú Kohútku. Tam je otvorené, veľká káva je ale dvakrát drahšia ako z automatu. Ale zase mám aj koláčik a trochu sa zohrejem. Len sa mi nepáči ako je to tu celé zastavané, nové budovy a ploty.

    Pokračujem strmým stúpaním na Papajské sedlo a podobne na Makytu 922m. Rád by som vedel kto vyznačil popri turistickej značke aj cyklotrasu, toto sa vyšliapať veľmi nedá. Možno opačným smerom. Obedujem o 14:30 na slniečku.

    Idem povodím, držím sa hrebeňa na českej strane po modrej. Prichádzam na Čubúv kopec 770m, je tu rozhladňa, ale za pár rokov bude výhľad prerastený stromami. Už večer prichádzam na táborisko "Hotel pod Širákem", pekná drevená búdka, stôl, lavičky, bezpečné miesto na prenocovanie. Neďaleko je prameň vody. Nocujem, dúfam že nebude mrznúť. Mám 41km.

INFORMÁCIE :